Продукция

В МОЗ назвали основні етапи медреформи

15-16 листопада 2017 року Міністерство охорони здоров’я провело нараду з представниками регіональних департаментів щодо впровадження медичної реформи в Україні. Зустріч минула у форматі взаємних консультацій розробників реформи і фахівців.
Ключовими темами наради були перші основні кроки впровадження реформи: автономізація медичних закладів, розвиток системи eHealth, запуск Національної служби здоров’я України.

Нарада «Формування системи охорони здоров’я в Україні у 2018 році: первинна медична допомога, нові фінансові механізми, створення національної служби здоров’я, організація медичної допомоги матерям і дітям у контексті реформи» організована за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Заступник міністра Павло Ковтонюк презентував основні компоненти реформи та представив на узгодження фахової спільноти конкретизований план імплементації реформи із зазначенням часу старту всіх етапів. Після того, як відбулося обговорення, план буде представлено прем’єр-міністру і після узгодження – на засіданні Кабміну та широкій спільноті.

Ієн Петт, старший радник з питань систем охорони здоров'я при Представництві Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) розповів про підходи до реформи охорони здоров'я в інших країнах. Він наголосив, що найважливіше – це орієнтованість на пацієнта. Також система охорони здоров’я може ефективно працювати лише за умови, що її працівники будуть почуватися вповні соціально захищеними, добре виконуючи свою роботу.

Єжи Міллер, радник в.о. міністра охорони здоров’я, поділився досвідом реформування системи охорони здоров’я в Польщі. Там подібну систему ухвалили в 1999 році. На відміну від України, реформували одразу всі рівні надання медичної допомоги. Зараз держава мінімально втручається в роботу лікарів – здорова конкуренція змушує їх працювати найкраще, аби мати високий дохід. Національна служба здоров’я так само розподіляє кошти, які надходять з бюджету. Електронна система, яка охоплює всю країну, дозволяє аналізувати рівень захворюваності в країні і планувати відповідні державні програми.

НСЗУ: план створення і формат

Національна служба охорони здоров’я – один із ключових елементів медичної реформи. саме вона буде розпорядником коштів і заключатиме договори із закладами охорони здоров’я. Олексій Єгорченков та Ірина Коваленко з Ernst &Young представили графік та основні етапи його створення. Вони розповіли, що робота з розробки необхідної документації та процесів триває вже рік, і коли законодавчо буде можливо розпочати створення, це відбудеться достатньо швидко. Важливим моментом буде обрання голови НСЗУ, адже це – відповідальна посада, від якої значною мірою залежатиме прозорість виконання реформи. Обиратимуть голову на конкурсній основі. Нагадаємо, що саме із НСЗУ медичний заклад або лікар-ФОП заключатиме договір і потім стежитиме за його виконанням.

Сільська медицина

Нещодавно Парламент ухвалив законопроект №7117, який має підвищити доступність та якість медичного обслуговування у сільській місцевості. Згідно з ним, цього року на сільську медицину виділено 4 млрд грн. з бюджету, а наступного – ще 1 млрд. Лев Парцхаладзе, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, представив типовий проект сільської амбулаторії. Такий зараз розробляють і передадуть громадам, які будуть розбудовувати свою мережу закладів первинної медико-санітарної допомоги. Наявність проекту заощадить близько 10% коштів на будівництво. Він наголосив, що за підрахунками, звести нову будівлю переважно дешевше, ніж відремонтувати стару в незадовільному стані. Окрім того, це однозначно ефективніше – у новому проекті враховані найсучасніші енергозберігаючі технології. Лев Парцхаладзе запитав думки фахівців щодо проекту, і отримав відгуки вже в залі, а також закликав надсилати їх у міністерство, доки проект перебуває в розробці.

Олександр Жигінас, проектний менеджер реформи охорони здоров'я офісу реформ Кабінету Міністрів України, додав, що МОЗУ разом із Мінрегіонбудом працює над методикою запитів, згідно з якими будуть розподілені кошти на сільську медицину.

Автономізація медичних закладів

Для того, щоб підписати угоду з НСЗУ, медичний заклад має бути реорганізований з бюджетної установи в комунальне некомерційне підприємство. Отже, автономізація є неодмінною передумовою входу закладу первинної медико-санітарної допомоги в реформу. Олена Хітрова, юристка Харківської експертної групи підтримки медреформи, нагадала основні дії, які керівництво має виконати для зміни закладом статусу. Вони викладені у відповідній методиці МОЗ http://moz.gov.ua/docfiles/pre_20170424_a_dod_1.pdf Експертка розповіла про зміни, внесені у цей механізм у червні цього року. Скасовано необхідність оцінки майна, розрахунків з кредиторами, звільнення працівників треба лише при неможливості переведення, а керівник має призначатися за конкурсом. Гострим питанням для фахівців є спрощення умов ліцензування. Олена Хітрова анонсувала, що МОЗ працює зараз над їх розробкою і найближчим часом їх справді буде спрощено.

На численних робочих зустрічах представники регіональних департаментів ставили практичні запитання по впровадженню реформи, наводили приклади з практики підготовки до реформування. На частину питань були дані відповіді, інші МОЗУ неодмінно опрацює і візьме до уваги при розробці відповідних механізмів та підзаконних актів.

moz.gov.ua