Продукция

Як змінюватиметься фармрегулювання у світі - результати роботи ICDRA

Про зміни у регулюванні обігу ліків на глобальному рівні говорили на міжнародній конференції регуляторних органів з лікарських засобів ICDRA, що проходила з 3 по 7 вересня в м. Дубліні. Україну представляла делегація МОЗ України.

“Трансформація української охорони здоров’я – це складний процес, але ми вже маємо перші результати. Зміни, що відбуваються в Україні впродовж останніх 2 років, вже помітні на глобальному рівні, і ми можемо говорити про наші наступні кроки. Поряд із впровадженням реімбурсації, Національного переліку лікарських засобів, відповідно до планів міністерства, ми в процесі створення Агентства з оцінки медичних технологій, електронного рецепту, тощо. Це ті напрямки, які підтримує світова спільнота і продовжує їх розвивати у різних країнах. Поза сумнівом, Україна на правильному шляху”, - зазначив заступник міністра Роман Ілик, який очолював українську делегацію.

Учасники конференції визнали, що нині у світі доступ до ліків покращився. Наступний крок, який зараз є надзвичайно актуальним для всіх країн, – це контроль. Посилення системи нагляду за виходом ліків на ринок, їх виробництвом та належною реалізацією є одним із першочергових завдань, особливо для економічно нестабільних країн.

Другий аспект, на якому мають зосередитися регулятори, – це інформація про лікарські засоби. Необхідно покращити систему збору інформації та її якість, вибудувати модель збору інформації з регіонального рівня до центрального. Усі робочі та статистичні дані про потребу ліків, їх використання, попит, мають бути завжди актуальними та доступними. Не останню роль в цьому мають відіграти новітні електронні технології.

Міжнародні організації можуть і мають впливати на якість зібраної інформації.

Третій аспект, який наразі світові держрегулятори ліків визнають вкрай важливим, – це навчання пацієнтів. Необхідно створювати зрозумілі ресурси та пояснювати пацієнтам, як їх використовувати. Щоб кожен міг своєчасно дізнатися про інновації або про доказову базу, результати клінічних випробувань конкретного лікарського засобу і прийняти самостійно рішення, чи варто його споживати.   

“У рамках дискусій однією з найпопулярніших тем для обговорення була тема вибору пріоритетних ліків та захворювань. Це питання актуальне не лише для України, яка має обмежене фінансування охорони здоров’я, але й для країн, що мають найбільші видатки на медичне обслуговування громадян. Саме це завдання є найголовнішим для державних регуляторів – ми маємо забезпечити здоров’я та виставити пріоритети, які попередять захворювання, ускладнення та передчасну смертність. Порівнюючи методи лікування та здійснюючи ефективний відбір лікарських засобів, ми зможемо забезпечити найбільш раціональне використання коштів державного бюджету на лікарські засоби”, - додав Роман Ілик.

Довідково:  Міжнародна конференція ICDRA –  це найбільший світовий майданчик для представників уповноважених органів у сфері обігу лікарських засобів. Конференції проводяться постійно, починаючи з 1980 року, для регуляторних органів держав-членів ВООЗ з метою обговорення шляхів зміцнення співробітництва у сфері охорони здоров’я. ICDRA відіграють важливу роль у визначенні стратегії роботи регуляторних органів усіх країн світу та інших зацікавлених сторін, включаючи велику кількість профільних міжнародних організацій. Це дозволяє визначати пріоритетні напрямки діяльності у сфері лікарських засобів, біологічних препаратів, медичних виробів та системи охорони здоров’я на міжнародному та національному рівні, і є важливим інструментом ВООЗ для регуляторних органів країн-членів у їх зусиллях із запровадження ефективного регулювання і поліпшення безпеки, ефективності та якості лікарських засобів.

Moz.gov.ua