Продукция

Законопроект щодо регулювання аптечного роздрібу повернуто авторам на доопрацювання

6 листопада 2018 р. відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, під час якого народні обранці розглянули законопроект про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами (реєстр. № 8591).

У ході обговорення документа відбулася вельми жвава дискусія.

Представляючи документ, Ірина Сисоєнко зазначила, що останніми роками спостерігається тенденція до монополізації аптечного ринку. У першу чергу від цього страждають споживачі. Законодавство України чітко визначає, що аптека – це заклад охорони здоров’я. Але насправді аптечні заклади перетворилися у магазини з продажу ліків. За словами спікера, так відбулося тому, що в одних руках сконцентрувалася велика кількість торгових точок. За таких умов мережі формують асортимент, виходячи виключно з власних комерційних інтересів. А потреби споживачів їх не турбують. «Власниками цих монополій є досить заможні люди. Як результат, вчора під стінами Верховної Ради відбувся мітинг, організований власниками аптечної мережі. Вони просто вивели своїх працівників, і це доводить що жодних низьких цін в їх аптеках немає. Хто оплачує надприбутки власників аптечних мереж? Відповідь очевидна — споживач», — наголосила народний депутат.

І. Сисоєнко також звернула увагу на те, що норми, закладені в законопроекті, фактично запозичені з європейського законодавства. «Суть і зміст цих норм відповідають законодавству Польщі, Німеччини, Італії, Іспанії. Норвегії, Португалії, Латвії, Угорщини, навіть у Туреччині немає аптечних мереж», — підкреслила вона.

Ініціатор законодавчої ініціативи нагадала, що у ході попереднього обговорення проекту відбулася гаряча дискусія. «Я погоджуюся, що цей законопроект потребує певного доопрацювання», — повідомила І. Сисоєнко та запропонувала внести до документа зміни у ході його опрацювання між розглядом у першому та другому читанні.

У свою чергу, Тетяна Донець виступила категорично проти норм, передбачених у законопроекті. Наприклад, вона звернула увагу на норму, що стосується пішохідної доступності. «Якщо прийняти цю норму, то вигідно буде відкривати аптеки на розі вулиць. Завдяки цьому усі кутові приміщення стануть у рази дорожчими. Оренда буде дорогою, аптеки з’являтимуться на розі вулиць і націнка підвищиться», — зазначила доповідач.

«Закон порушує права усіх громадян України. На сьогодні власником компанії, тобто бенефіціаром, може бути будь-яка особа. Обмежень для бенефіціарів у нас в країні немає у жодному бізнесі», — наголосила народний обранець.

Зі свого боку, нагадаємо, що наше видання аналізувало це питання та дійшло висновку, що вимога до ліцензіатів стосовно професійної освіти по суті відповідає європейській практиці й широко застосовується, у тому числі й в Україні.

Також проти законопроекту виступив Ігор Шурма. За його словами, потрібно, щоб проект знаходився у правовому полі. «Хто за те, щоб змінити маркетингові правила? У першу чергу це питання до виробників, — зауважив депутат, висловивши думку, що саме виробники є лобістами законодавчої ініціативи. — Йде монополізація ринку, сюди хочуть зайти гіперпотужні гравці, які встановлять одну аптеку на 800 м», — наголосив він.

Тетяна Бахтеєва приєдналася до колег та виступила проти прийняття законопроекту. «У цьому законопроекті хаос. Якщо є намір спровокувати бунт серед українського народу, то після прийняття цього законопроекту він обов’язково буде. В аптеках не буде витратних матеріалів. Цей проект не може бути підтриманий ані Комітетом, ані Верховною Радою», — зазначила народний депутат.

Не підтримав законопроект і Костянтин Яриніч. На його думку, норми законопроекту не дозволять вирішити проблеми, про які згадують автори в пояснювальній записці до документа. Народний депутат зазначив, що незрозуміло, яким чином буде реалізована норма щодо пішохідної доступності. «Нині ми бачимо, як поруч розташовані декілька аптек. Яким чином вирішити питання пішохідної доступності? Другий момент — реалізація медичних виробів. Яким чином з цього законопроекту випали медичні вироби? Щодо бенефіціарів. Беніфіціаром може бути будь-яка людина, головне — хто реалізує ліки та відслідковує цей ланцюжок. Сьогодні ми вчепилися у роздрібний сегмент. А що у нас на сьогодні з виробником та дистриб’ютором?», — зазначив спікер.

Після обговорення відбулося голосування.

Перша пропозиція, за яку голосували депутати, наступна: підтримати законопроект у першому читанні та доопрацювати до другого. «За» проголосували — Андрій Шипко, Ірина Сисоєнко, Оксана Корчинська, Ольга Богомолець та Сергій Березенко. Утримався Костянтин Яриніч. Проти проголосували Ігор Шурма, Тетяна Бахтеєва, Олександр Біловол, Сергій Мельничук, Тетяна Донець, Олексій Кириченко.

Друга пропозиція, яку надала Т. Донець, наступна: відправити законопроект авторам на доопрацювання. «За» проголосували Олексій Кириченко, Сергій Мельничук, Костянтин Яриніч, Ігор Шурма, Тетяна Бахтеєва, Олександр Біловол. Тобто 7 членів Комітету проголосували за цю пропозицію і рішення було прийняте.

Детальніше про хід обговорення, аргументи «за» та «проти» законопроекту, які висловили народні депутати, читайте найближчим часом на нашому сайті та на сторінках газети «Щотижневик АПТЕКА».

Apteka.ua