Продукция

Українці з інфарктом отримують безоплатні стенти у 40 медзакладах

У 2018 році створено 7 реперфузійних центрів, які працюють в режимі “24/7/365”. Загалом по Україні таких центрів уже 34. Ще 6 відділень приймають пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, але не цілодобово. У кожному із цих медзакладів абсолютно всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда із елевацією сегменту ST (коли від оперативного втручання і встановлення стенту залежить життя людини) отримують стент безоплатно.

Таких випадків в Україні щороку стається близько 20 тисяч. Минулого року за кошти держбюджету МОЗ України закупило близько 24 тисяч якісних стент-систем американського та європейського виробництва. Повністю потребу в стент-системах для пацієнтів, які потребують негайного стентування, держава покриває вперше за всю історію незалежної України.

Такий прорив став можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародних партнерів, які провели закупівлі напряму з виробниками. Таким чином, міністерству вдалось закупити якісні стенти-системи за значно нижчою ціною, ніж раніше для реперфузійної терапії інфаркту міокарду. Ціна кожного стента - це 40% вартості системи. І якщо раніше на нього витрачали 280 доларів, то зараз він коштує близько 130 доларів. Також є стандартні стенти, які наразі коштують близько 70 доларів, а раніше вони коштували втричі дорожче. Це кошти, які держава сплачує за стенти; пацієнти ж у невідкладному стані (при гострому інфаркті міокарда із елевацією сегменту ST) отримують стенти абсолютно безоплатно.

Ще кілька років тому існувала проблема з наявністю стентів в тій чи іншій області. З 2017 року їх розподіляють відповідно до середньорічних потреб кожного реперфузійного центру. На сьогодні в Україні 34 центри, що працюють в режимі “24/7/365” і ще 6 відділень, що приймають пацієнтів, але не цілодобово.

Реперфузійний центр - це відділення у закладі охорони здоров’я, де безоплатно проводять коронарне стентування (відновлення кровотоку по артерії серця) при гострому інфаркті міокарда. Міністерство разом з Урядом працює над тим, аби відкривати нові кардіоцентри із сучасним обладнанням і таким чином розширювати  реперфузійну мережу. На це в державному бюджеті на цей рік виділено 150 мільйонів гривень. (https://goo.gl/QgjQ2W)

У співпраці МОЗ України та європейської громадської ініціативи Stent for life було розроблено та впроваджено цілу низку нормативно-правових актів, які тепер забезпечують системну та скоординовану роботу усіх необхідних для порятунку людини із інфарктом служб - швидкої, медичного персоналу та самих реперфузійних центрів.

Що це означає насправді? Якщо раніше швидка везла хворого із ознаками інфаркту із показаннями для екстренного стентування до найближчого лікувального закладу, то відтепер одразу до реперфузійного центру. Там, де він гарантовано отримає необхідне екстрене лікування, а фахові спеціалісти матимуть більше можливостей, аби врятувати пацієнта.

У результаті всі ці зміни приносять хороші результати. Так, за даними Асоціації інтервенційних кардіологів України, у 2017 році у нових українських реперфузійних центрах показник смертності знизився майже втричі, ніж в цілому по Україні (4,6% проти 12,5% відповідно).

Moz.gov.ua