Продукция

У США відбудеться історичний судовий процес проти низки фармкомпаній

Як повідомляє американське видання, суддя штату Оклахома США постановив, що незважаючи на прагнення фармацевтичних компаній відкласти судовий розгляд щодо опіоїдів, 28 травня поточного року розпочнеться процес проти декількох великих фармацевтичних компаній відносно застосування опіоїдів. Рішення про судовий розгляд перед присяжними прийнято у зв’язку із необхідністю визначити роль фармацевтичних компаній у «опіоїдній епідемії» у країні.

Генеральний прокурор штату Оклахома Майк Хантер повідомив, що деякі національні провідні виробники опіоїдних знеболюючих препаратів, використовуючи протягом останнього десятиліття оманливий маркетинг, спричинили «опіоідну епідемію» в США. Генеральний прокурор заявив, що відповідачі – Purdue Pharma, Johnson & Johnson, Teva Pharmaceuticals, Allergan та інші вводили в оману споживачів, стверджуючи, що опіоїди безпечні для тривалого використання.

Загалом 36 штатів подали позовні заяви проти фармацевтичних компаній до державних судів. Інші 14 штатів розглядають питання щодо підготовки до судових справ.

Справа в Оклахомі стане прецедентом, за яким уважно спостерігатимуть правники.

За останні три роки в Оклахомі майже 3 тисячі осіб померли від передозування, та як показало тестування, опіодні препарати мали негативний вплив на більш ніж 1300 новонароджених, повідомив Генеральний прокурор.

За даними центрів з контролю та профілактики захворювань США, у 2017 році понад 47 тисяч американців померли від передозування опіоїдами.

Dls.gov.ua