Продукция

МОЗ обіцяє підвищення конкуренції на ринку медичних виробів України

Уряд скасував граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10%. Це рішення дозволить розширити асортимент іноземних медвиробів - переконані оператори медичних виробів в Україні. Конкуренція посилиться і завдяки цьому ймовірно знизяться ціни на медичні матеріали, інструменти, імпланти та обладнання.

13 березня 2019 року вступило в дію рішення Уряду про скасування гранично постачальницько-збутових надбавок на медвироби в розмірі 10% для закупівлі медвиробів за кошти державного та місцевих бюджетів - відповідну постанову сьогодні опублікували в Урядовому кур’єрі.

Таке рішення прийняли, щоби зупинити небезпечну тенденцію: зменшення асортименту медвиробів, зокрема для терапії хворих з рідкісними захворюваннями, та зниження конкуренції на ринку.  

Окрім цього, заклади охорони здоров’я при закупівлі медичних виробів та обладнання часто стикалася з проблемами недостатньої кількості пропозицій на аукціонах. Виробники зізнавалися, що брати участь у державних закупівлях їм невигідно: максимальна надбавка у 10% не покриває всі витрати на ввезення та розмитнення товарів, не включає витрати на сервісне, гарантійне та післягарантійне обслуговування обладнання, які виробники надають закладам охорони здоров'я. Саме це обмеження підштовхувало виробників не лише відмовлятися від участі у державних аукціонах, але й взагалі реалізовувати свою продукцію на ринку України. Це, своєю чергою, впливало на зменшення надходжень до бюджету, адже виробники медичних виробів сплачують податки, ввозячи свою продукцію на територію України.

“Ми протягом двох років відстежували динаміку ринку медвиробів. Багато гарних, якісних медвиробів зникало з продажу в Україні. Реалізація окремих товарів пішла в тінь. Зменшувалася конкуренція, а отже, в окремих випадках, з’являлися передумови для монополії та зростання цін. Рішення про скасування обмеження у торговельній надбавці - це реальний кредит довіри бізнесу від держави. Це ще один крок до економічної євроінтеграції та зменшення адміністративного тиску на бізнес”, - зазначив заступник міністра Роман Ілик.   

Вплив цього рішення на ціни та асортимент ринку медичних виробів МОЗ України оцінюватиме протягом 2019 року. На початку 2020 року результати моніторингу будуть представлені Уряду. На основі результатів Кабмін прийматиме рішення щодо доцільності подальшого регулювання цін на медвироби в Україні і вибору механізмів, які держава застосовуватиме для цього.

Нагадаємо, рішення про обмеження граничної постачальницько-збутової надбавки на медвироби у 10% з урахуванням податків та зборів для закупівлі медвиробів за кошти державного та місцевих бюджетів було прийнято у жовтні 2008 року.

Експерти МОЗ України дослідили питання механізму державного цінового регулювання: подібні обмеження на ціни медичних виробів при закупівлі за державні кошти не виправдовують себе, як метод в жодній європейській країні.

Moz.gov.ua