Продукция

Фахівціфармгалузі та МОЗ обговорили постанову Кабміну щодо маркування ліків

Дискусія з приводу висвітлення питання та подальшої стратегії впровадження кодування й маркування в Україні лікарських засобів відбулася сьогодні, 8 серпня 2019 року, під час круглого столу, організованого за підтримки проекту «Безпечні та доступні ліки» (USAIDSAFEMed).

Серед учасників були Олександр Комаріда, генеральний директор Фармацевтичного директорату МОЗ України, Роман Ісаєнко, голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, а також представники МОЗ, Мінекономрозвитку, професійних асоціацій, виробників,  дистриб’юторів, громадських та донорських організацій.

Зі вступним словом перед присутніми виступила Інна Сачі –  директорка проекту SAFEMed.

Олександр Комаріда, в свою чергу, проінформував, що Постанова Кабінет Міністрів України № 653 «Про запровадження пілотного проекту щодо маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів», була прийнята в липні цього року без належної підготовки, обґрунтування та обговорення, тому потребує доопрацювання та внесення змін до чинної редакції.

З правовим аналізом європейського законодавства ознайомила учасників круглого столу Меган Іоріанні, юрист з США.

Присутній на заході директор Аптечної професійної асоціації України, професор, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко, звернувся до виступаючих з питаннями з приводу того, хто фінансуватиме учасників Пілотного проекту щодо маркування ліків, а в подальшому й усіх, хто буде приймати в цьому участь,  придбання сканерів, обладнання, програм, адже це потребує значних витрат, що підтвердила у своєму виступі й Меган Іоріанні. Також поцікавився тим, чи ж таки зможе пацієнт при покупці ліків скористатися скануванням коду, аби перевірити всю історію того чи іншого лікарського засобу (від виробника до аптеки). Ствердних відповідей на запитання не прозвучало.

До речі, з виступів виробників зрозуміло, що й вони далеко не всі готові до участі в проекті.

На завершення круглого столу було прийнято рішення  до 1 вересня цього року терміново внести зміни у Постанову Кабміну № 653, створити при МОЗ робочу групу для внесення та  обговорення проблемних питань, а не при Мінекономрозвитку, як є нині,  виписати алгоритми впровадження вимог Постанови для всіх учасників ринку (виробник-дистриб’ютор-аптека), внести також якнайшвидше законодавчі зміни стосовно реєстрації та обігу лікарських засобів, передбачити перехідний період.

Apau.com.ua