Продукция

Відбулося обговорення законопроекту з доступності ліків для громадян

1 жовтня відбулося засідання підкомітету ВРУ з питань фармації та фармацевтичної діяльності, на якому обговорено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення доступності лікарських засобів для громадян № 2089 від 06.09.2019. На засіданні були присутніми народні депутати, представники МОЗ та АМКУ, громадських організацій. Від АПАУ участь взяли директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко та юрист Наталія Петрівська.

Розглядались питання зміни підходів до патентування винаходів та корисних моделей у сфері обігу лікарських засобів, впровадження паралельного імпорту.

Народний депутат України Ольга Стефанишина озвучила свою позицію щодо переваг впровадження в Україні паралельного імпорту. Зокрема, на її думку, це буде сприяти здешевленню лікарських засобів та збільшенню їх доступності для пацієнтів. Було наголошено, що при ввезені лікарських засобів, шляхом паралельного імпорту, препарати будуть проходити відповідний контроль та реєстрацію.

Директор фармацевтичного директорату МОЗ Олександр Комаріда зазначив, що паралельний імпорт, згідно з європейською директивою, є механізмом не для зниження вартості ліків, а для збільшення їх доступності, та використовується у тих випадках, коли країні за окремим списком, який визначає регулятор, необхідно придбати певні ліки. При впровадженні паралельного імпорту повинні бути враховані механізми, які б не дозволяли потрапляти на ринок лікарських засобів фальсифікату.

Заступник директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу – начальник відділу ринків фармацевтики АМКУ Анжеліка Ізотова зазначила, що Антимонопольний комітет України неодноразово надавав свої пропозиції щодо механізмів зниження вартості ліків. Одним із таких шляхів є саме референтне ціноутворення. Впровадження паралельного імпорту АМКУ підтримує, однак, до законопроекту є питання, які необхідно узгодити, зокрема щодо процедури ввезення таких ліків.

Представниками громадських організацій були окреслені ризики запровадження паралельного імпорту, а саме, недотримання вимог щодо транспортування, збереження якості, можливого потрапляння  фальсифікату тощо.

Apau.org.ua