Продукция

ВРУ проголосувала за зниження штрафів за порушення трудового законодавства

Верховна Рада прийняла за основу законопроект №1233 з поправками до Кодексу законів про працю, які передбачають значне скорочення штрафів для роботодавців за порушення трудового законодавства.

Як передає кореспондент агентства, проект закону в першому читанні підтримали 288 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

"Ми пропонуємо суттєво скоротити штрафи - зі 100 мінімальних зарплат до восьми, з десяти до двох тощо. Законопроект маленький, він присвячений тільки скороченню штрафів та зменшенню тиску на бізнес", - сказав глава комітету з питань фінансів, податкової та митної політики й автор законопроекту Данило Гетманцев, представляючи документ із трибуни парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, документ пропонує застосовувати письмове попередження замість накладення штрафу до роботодавця, який уперше допустив працівника до роботи без трудового договору, оформив співробітника на неповний робочий день при тому, що фактично він виконує роботу протягом повного дня, або виплатив зарплату без сплати ЄСВ.

У разі повторного порушення до роботодавця пропонується застосовувати штраф. При цьому максимальний розмір штрафу пропонується встановити у восьмикратному розмірі до мінімальної зарплати замість нинішніх 100 мінімальних зарплат.

Штраф за недопуск до перевірки з питань законодавства про працю пропонується, зокрема, скоротити з поточних 100 мінімальних зарплат до восьми.

Як повідомлялося, Верховна Рада значно збільшила розмір штрафів за порушення трудового законодавства у 2016 році, вони набули чинності з 2017-го.

Interfax.com.ua