Продукция

72 млрд виділено у Держбюджеті-2020 на реформу охоронуи здоров’я

На структурну реформу фінансування системи охорони здоров’я у Держбюджеті-2020 закладено 72 млрд. грн. Ці кошти підуть на реалізацію Програми медичних гарантій.

У рамках продовження процесів трансформації фінансування системи охорони здоров’я у 2020 році фінансування галузі зросло на 13%.  На структурну реформу фінансування системи охорони здоров’я у Держбюджеті-2020 закладено 72 млрд. грн. Ці кошти підуть на реалізацію Програми медичних гарантій.

Наступного року всі види медичних послуг, що передбачені Законом про державні фінансові гарантії, надаватимуться в межах Програми медичних гарантій - пакета медичних послуг, які держава гарантує пацієнту.  Він охоплюватиме перелік основних медичних послуг на всіх рівнях допомоги. Крім первинної медичної допомоги і реімбурсації ліків, до гарантованого пакета входитиме спеціалізована і високоспеціалізована медична допомога — як амбулаторна, так і стаціонарна, медична реабілітація, паліативна, екстрена медична допомога, допомога при пологах та вагітності, допомога дітям, а також реімбурсація інсулінів.

Основний принцип трансформації фінансування  системи охорони здоров’я — "гроші йдуть за пацієнтом". Стратегічні закупівлі медичних послуг здійснюватиме Національна служба здоров’я України.

У рамках гарантованого пакета медичних послуг, зокрема, на первинну медичну допомогу закладено 19,1 млрд грн, що на 11% більше, ніж минулого року.

Бюджет на спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу в рамках програми медичних гарантій на 9 місяців складатиме 44,4 млрд грн.

На екстрену медичну допомогу, що надаватиметься в рамках програми медичних гарантій - 4,6 млрд грн (на 22% більше, ніж торік).

На державну програму реімбурсації «Доступні ліки», що забезпечує безоплатними (або з незначною доплатою) ліками хворих з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу, закладено 2,1 млрд. 

Вперше у бюджет з 1 квітня 2020 року заклали кошти на медичну реабілітацію – 500 млн грн та паліативну медичну допомогу – 300 млн грн.

На лікування цукрового та нецукрового діабету виділено близько 1,2 млрд. грн., що на 346,7 млн. більше, ніж у цьому році.

Заклади охорони здоров’я перейдуть на нову модель фінансування. У наступному році “гроші підуть за пацієнтом” і в спеціалізовані медичні заклади.

Будь-який заклад, незалежно від його назви, рівня надання медичної допомоги та спеціалізації, який відповідає вимогам до надання послуг в межах Програми медичних гарантій, може укласти договір з НСЗУ на надання відповідних послуг. І за договором отримувати кошти від НСЗУ за надані послуги. 

Місцева влада повинна допомогти закладам, власником якої вона є, підготуватися і виконати всі умови для укладення договору з НСЗУ. Щоб мешканці громад мали доступ до переліку гарантованих державою медичних послуг.

Пацієнт отримуватиме доступну, вчасну та якісну медичну допомогу на всіх рівнях, у закладах, які відповідають вимогам Національної служби здоров'я. Для цього він повинен дотримуватися певних правил - зокрема, подати декларацію про вибір лікаря первинної ланки. Адже саме він формуватиме подальний маршрут пацієнта у системі безоплатних медичних послуг від держави. Наприклад, видавати направлення на планові медичні послуги спеціалізованої допомоги.

Голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко:

«Прийняття Державного бюджету-2020 є кроком назустріч пацієнту. Наступного року медична галузь фінансуватиметься за новою моделлю. Вперше у повному обсязі працюватиме Програма медичних гарантій. На неї виділено 72 мільярди гривень. Ці кошти не розчиняться у субвенціях та дотаціях, а підуть за пацієнтом у лікарні, НСЗУ оплатить конкретні послуги, надані конкретній людині. Кожна гривня працюватиме на поліпшення здоров'я українців.

Програма медичних гарантій - перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно - не декларативно, а насправді. Працююче населення, і діти, і пенсіонери - всі зможуть користуватися медичними послугами Програми. Саме так ми впроваджуємо загальнообов'язкове медичне солідарне страхування і рухаємося до того, щоб кожному громадянину України були доступні якісні та безпечні медичні послуги”.

Nszu.gov.ua