Продукция

Український фармацевтичний форум 2019: сьогодення та майбутнє

4–5 грудня 2019 р. у Києві відбувся Український фармацевтичний форум, організований Adam Smith Conferences. Захід об’єднав більше ніж 150 учасників з локальних та міжнародних компаній та більше 40 спікерів. Протягом двох насичених днів Український фармацевтичний форум став платформою для налагодження зв’язків, обміну ідеями, найкращими практиками та баченням щодо майбутнього фармацевтичної галузі в Україні. Захід відбувся за підтримки провідних професійних асоціацій галузі. Спонсорську підтримку надали компанії «Proxima Research», «Pharmagate», «Visiott», «SMD», «Дубинський і Ошарова», «Metronik».

РЕГУЛЯТОРНІ ЗМІНИ

Наразі вже ухвалено Програму медичних гарантій, яка з 1 квітня 2020 р. діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високо­спеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків. На реалізацію програми в державному бюджеті виділено 72 млрд грн. Видатки на фінансування державної програми реімбурсації «Доступні ліки» збільшено до 2,1 млрд грн. Також очікується, що у 2020 р. ДП «Медичні закупівлі» візьме на себе частину державних закупівель за централізованими програмами.

Форум передбачив можливість сформувати запитання до запрошених спікерів online. Участь в обговоренні основних питань щодо впровадження регуляторних змін взяли Максим Перебийніс, голова підкомітету з питань охорони здоров’я Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, Роман Ісаєнко, голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Арсен Жумаділов, генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України», Дмитро Шимків, голова ради директорів Darnitsa Group, Ігор Кустовський, директор Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери фармацевтики та рітейлу Антимонопольного комітету України (АМКУ), Оксана Мовчан, тимчасово виконувач обов’язків голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), а також Андрій Семиволос, перший заступник міністра охорони здоров’я. Модератором сесії виступив Віталій Гордієнко, голова Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРаД», директор «AbbVie» в Україні.

Учасники форуму також отримали можливість ознайомитися з поточним станом справ у сфері регулювання ринку медичних виробів та косметики. Про останні зміни розповіла Дар’я Бондаренко, виконавчий директор Асоціа­ції «Оператори ринку медичних виробів».

ПАНЕЛЬ ГЕНЕРАЛЬНИХ ДИРЕКТОРІВ

Фармацевтичний ринок України динамічно розвивається та активно відновлюється після кризи, що робить його досить перспективним, у тому числі для міжнародних компаній. Думками щодо того, з якими викликами сьогодні в Україні стикаються фармацевтичні компанії, очікуваннями від реалізації реформи та інсайтами в рамках панелі генеральних директорів поділилися Кокі Сато, генеральний директор «Takeda» в Україні, Молдові та Білорусі, Сергій Баранов, директор по Україні «Proxima Research International», Борис Лабенський, директор ДП «Стада-Україна», Діпак Шарма, директор компанії «Гленмарк Україна», Володимир Костюк, виконавчий директор АТ «Фармак», Раджив Гупта, генеральний директор «Кусум Фарм», Едуард Пилипосян, директор департаменту онкології «Novartis Oncology», Марина Бучма, директор із зв’язків з державними установами «Тева Україна». Модератором виступив Володимир Ігнатов, голова представництва «Ipsen» в Україні, Білорусі та Молдові, виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників «AIPM Ukraine».

РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕРЕЛІКУ & HTA

Наразі Національний перелік основних лікарських засобів фактично використовується як перелік essential medicines, після задоволення на 100% потреби в яких заклади охорони здоров’я можуть закуповувати інші ліки, зареєстровані в Україні. Та як розвиватиметься цей інструмент далі? Про можливості використання угод керованого доступу (managed entry agreements — MEA) для покращання доступу до інноваційних препаратів, переходу до positive list, перспективи розвит­ку оцінки медичних технологій в Украї­ні (Health Technology Assessment — HTA) говорили Олександ­ра Олещук, голова Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів, Валентин Чернишов, менед­жер зі стратегічних проектів по Україні «AbbVie Biopharmaceuticals», Анатолій Труханов, менед­жер з розвитку тендерного бізнесу «Тева Украї­на», Наталія Бабак, Public Affairs and Health & Value Lead «Pfizer Export B.V.», Ореста Піняжко, директор департаменту оцінки медичних технологій ДП «Державний експертний центр МОЗ Украї­ни», Костянтин Косяченко, президент ГС «Українське агентство з оцінки технологій охорони здоров’я», Френсіс Кроулі, виконавчий директор Альянсу з належної клінічної практики (GCPA).

РЕЄСТРАЦІЯ ТА ЯКІСТЬ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ

Юридичні аспекти реєстрації препаратів в Україні, недосконалості в законодавстві, правила та вимоги стандартів міжнародного рівня, захист прав інтелектуальної власності також стали темою для обговорення, участь у якому взяли Iнна Шатова, начальник управління промислової власності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Сергiй Cур, директор зі зв’язків з державними закладами компанії «Артеріум», Вікторія Сопільняк, партнер, патентний повірений в агентстві «Дубинський і Ошарова», Костянтин Кузьменко, заступник директора з питань реєстрації ДП «Державний експертний центр МОЗ Украї­ни». Модератором виступила Анна Погодаєва, генеральний директор «Pharmagate».

КЛІНІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ В УКРАЇНІ

Окремий блок був виділений для обговорення поточної ситуації та перспектив проведення клінічних досліджень в Україні. Своєю експертною думкою поділилися Золтан Колешар, представник в Україні з глобальних клінічних операцій «Merck», Сергій Распутняк, начальник управління аудиту лабораторної та клінічної практики (GLP, GCP) ДП «Державний експертний центр МОЗ України», Людмила Ковтун, заступник директора з клінічних досліджень ДП «Державний експертний центр МОЗ України», Пьотр Івановськи, заступник віце-президента з клінічних досліджень в Європі «Wockhardt Bio», Іван Вишнивецький, голова ГО «Українська асоціація українських досліджень», а також Ф. Кроу­лі. Модератором виступив Ігор Бондаренко, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри онкології та медичної радіології Дніпропетровської медичної академії.

ІННОВАЦІЇ ТА НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

Багато тенденцій у фармацевтичному бізнесі пов’язані зі зміною портрету споживача. На хвилі трендів залишаються мультиканальний маркетинг, персоналізація, автоматизація, mobile experience та ін. У сучасному світі, щоб завоювати увагу споживача, важливо залучати мало не всі можливі digital-технології, які у зв’язку з їх бурхливим розвитком стали більш доступними (і цим варто користуватися) та «включати» емоцію.

Сьогодні на шляху до успіху бренду важливо враховувати як фізичну доступність (наскільки легко знайти, придбати), так і ментальну (схильність бренду бути поміченим/обміркованим на предмет покупки). Участь в обговоренні взяли Володимир Штепа, заступник директора комерційного департаменту з маркетингу «БаДМ», Сергій Гориславець, директор з продажу та маркетингу «Гленмарк Україна», Андрій Волоха, директор з маркетингу в Україні та СНД «GSK Consumer Health», Олена Філінюк, директор комерційного департаменту компанії «Фармацевтична фірма «Дарниця», Олена Щепіна, директор департаменту по роботі з клієнтами та цифрового маркетингу «Pfizer», Юлія Щеглова, директор з ефективного ведення бізнесу «Takeda» в Україні, Молдові та Білорусі, Андрій Романенко, директор департаменту інформаційних технологій компанії «Фармацевтична фірма «Дарниця», Олександра Сологуб, виконавчий директор компанії «Ліктрави», Антон Аврінський, директор проекту «Liki24».

ІМПОРТНІ ТА ЕКСПОРТНІ МОЖЛИВОСТІ В УКРАЇНІ

Цікаву дискусію викликала тема експортного потенціалу, можливостей та бар’єрів, сучасні виклики у сфері маркування, нові методи пакування. Її висвітлили Наталія Тахтаулова, начальник Управління ліцензування виробництва, імпорту лікарських засобів, контролю за дотриманням ліцензійних умов та сертифікації Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Наталія Дехно, менеджер з розвитку бізнесу в Україні та СНД «GSK Consumer Health», В. Костюк, Іліян Панчев, менеджер з міжнародного бізнесу «VisioTT Technologie», Маргарита Романова, керівник департаменту логістики та дистрибуції регіону Україна, Росія, СНГ «GSK Pharmaceutical». У ролі модератора виступив В. Гордієнко.

У рамках форуму окремі доповіді представили Ірина Горлова, генеральний директор компанії «SMD», Олександр Горбенко, глобальний директор із взаємодії з пацієнтами ViiV Healthcare, а також Ірина Каракай, керуючий по Україні компанії «JGL».

Більш детально з доповідями та дискусіями, що пролунали під час форуму, наші читачі можуть ознайомитися в найближчих номерах «Щотижневика АПТЕКА» та на сайті apteka.ua.

Apteka.ua