Продукция

Забезпечено рівні умови господарювання аптечним закладам

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України припинило антиконкурентні дії Хмельницької міської ради.

Відділення встановило, що рішенням Хмельницької міської ради від 30 жовтня 2013 року №11 «Про впорядкування управління об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького» (зі змінами) розмір орендної ставки для розміщення підприємств, які є власністю територіальної громади міста Хмельницького, було знижено в порівнянні з орендною ставкою для інших аптечних закладів.

Так, орендні ставки за використання нерухомого майна спільної власності територіальної громади м. Хмельницького для розміщення аптечних закладів учасниками ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами залежно від форми власності були: для МКА «Віола» - 3 відсотки, а для інших аптечних закладів – 12 відсотків.

Зазначена ситуація призводить до того, що суб’єкти господарювання знаходяться у нерівних умовах при здійсненні ними господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами порівняно з МКА «Віола».

Чинним законодавством не передбачено встановлення орендних ставок залежно від форми власності, у тому числі для аптечних закладів. Натомість чітко визначено орендні ставки для розміщення аптек за цільовим призначенням, а саме: що реалізують готові ліки – 8 відсотків; для розміщення аптек на площі, що використовується для виготовлення ліків за рецептами – 3 відсотки; для розміщення аптек, які обслуговують пільгові категорії населення – 2 відсотки.

Дії Хмельницької міської ради, які полягали у наданні окремим суб’єктам господарювання переваг, що ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів і можуть призвести до спотворення конкуренції, визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Порушення Хмельницькою міською радою припинено шляхом прийняття рішення від 04.03.2020 №15 про внесення змін до рішення від 30.10.2013 №11.

Amc.gov.ua