Продукция

На ринку фінансових послуг України з’являться технології open banking

Технології open banking на ринку фінансових послуг в Україні можуть з’явитися у 2022 році. Про це стало відомо учасникам відкритого засідання Комітету з електронних платежів Асоціації, яке відбулося 25 червня за участі міжнародних експертів, фахівців Національного банку України та учасників ринку фінансових послуг.

Темою зустрічі було обговорення перспективи запровадження стандартів інформаційно прозорого банківського обслуговування на ринку фінансових послуг в Україні, зокрема, йшлося про імплементацію в Україні Директиви ЄС про платіжні послуги на внутрішньому ринку (Payment Services Directive 2015/2366). Ця Директива була прийнята ще у 2015 році, однак передбачала дворічний період імплементації та покрокове набрання чинності. Повною мірою PSD2 запрацювала лише з вересня 2019 року. З огляду на необхідність гармонізації національного законодавства України з внутрішнім законодавством ЄС, наразі актуальним для бізнесу є питання щодо очікуваних наслідків, термінів впровадження стандартів PSD2 та ризиків і перешкод, які можуть виникати на шляху імплементації нових стандартів роботи ринку фінансових послуг.

Також учасники обговорили міжнародний досвід імплементації open banking technologies.

Кшиштоф Арашевич, експерт з технологій банківського обслуговування у відкритому форматі, IBM Poland, презентував інформацію про географічне охоплення та основні підходи до запровадження технологій банківського обслуговування у відкритому форматі, їх переваги та особливості запровадження на досвіді країн Європи, Америки та Азії, більш детально зупинившись на досвіді Польщі у імплементації стандартів PSD2.

Хосе М. Морено де Барреда, експерт з цифрових фінансів, IFC, додатково розповів про етапи та методи впровадження нових стандартів роботи банківських установ, а також про ключові аспекти, на які їх керівникам слід звернути особливу увагу під час впровадження технологій open banking.

На завершення жвавої дискусії між учасниками заходу, представник Національного банку України повідомив про те, що НБУ вже працює над пропозиціями до законопроєкту, прийняття якого дасть можливість вже у 2022 році імплементувати європейські норми open banking на ринку фінансових послуг в Україні. Експерти Комітету з електронних платежів зможуть долучитися до роботи над законодавчою базою, щоб забезпечити прийняття узгоджених технічних рішень у цьому напрямку. Бізнес вітає готовність НБУ до відкритого та продуктивного діалогу та готовий надати експертну та аналітичну підтримку у впровадженні реформ.

Eba.com.ua