Продукция

Посилення адміністративних санкцій за порушення ліцензійних умов

Верховною Радою України зареєстрований законопроєкт запропонований Держлікслужбою та МОЗ щодо посилення адміністративних санкцій по відношенню до суб’єктів господарювання за недотримання вимог якості лікарських засобів.

Що буде, якщо проєкт акту приймуть?

  • посилення контролю за якістю лікарських засобів;
  • недопущення виробництва і розповсюдження лікарських засобів невідповідної якості;
  • створення умов, що гарантують надходження на національний ринок України тільки якісних, ефективних та безпечних лікарських засобів, вироблених відповідно до вимог стандартів, що є запорукою захисту здоров’я і життя громадян та безпеки держави в цілому.

Ліцензіати, які підпадатимуть під санкції:

  • ті, що здійснюють продаж препаратів без рецепта в заборонених законодавством випадках (від 100 до 700 неоподаткованих мінімумів доходів громадян);
  • які вводять в обіг або реалізацію продукцію, що не відповідає вимогам стандартів (від 300 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян);
  • суб’єкти, які надають послуги громадянам-споживачам, що не відповідають вимогам стандартів, норм і правил (від 100 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян);
  • а також ті ліцензіати, які не виконують законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів (від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

*МОЗ України та Кабінет Міністрів України підтримують запровадження згаданого проєкту, який позитивно вплине на систему захисту здоров`я громадян.

**Зазначимо, що існуючі штрафні санкції не змінювалися протягом останніх 10-ти років, а також не відповідають обсягу випущених в обіг неякісних лікарських засобів, а відтак – є не актуальними.

Dls.gov.ua