Продукция

Безоплатні лаборатораторні та інструментальні дослідження у Програмі медичних гарантій - інформація НСЗУ

Цього року для безоплатного здавання аналізів необхідно винятково електронне направлення.

Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг. Відповідно, вони входять у пакети медичних послуг, які пацієнти можуть отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій. Окремого пакету з аналізами немає, більшість з них передбачені у інших пакетах, наприклад, пакеті безоплатної медичної допомоги на первинці, в пакеті амбулаторної допомоги та інших.

Кожен пацієнт, який уклав декларацію про вибір сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатний гарантований державою перелік медичних послуг на первинній ланці, що включає і аналізи. А також, за направленням лікаря, лабораторні дослідження пацієнт може отримати і на спеціалізованій ланці медичної допомоги.

Перелік послуг, які входять до пакету первинної медичної допомоги, чітко визначений і затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я № 504.

Він передбачає такі аналізи:

- загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;

- загальний аналіз сечі;

- загальний холестерин;

- глюкоза крові.

Також безоплатно пацієнт може отримати на первинній ланці  швидкі тести на:

- вагітність;

- тропонін;

- ВІЛ-інфекцію;

- вірусні гепатити;

- та визначення антигену SARS-CoV-2.

Тобто на первинній ланці пацієнт може отримати аналізи, які передбачені в межах пакету первинної допомоги. Якщо потрібні інші аналізи, лікар направить на спеціалізовану ланку і пацієнт отримає їх безоплатно у закладах, які мають договір з Національною службою здоров’я України на амбулаторну допомогу.

Якщо пацієнту надають медичну допомогу в умовах стаціонару, то всі необхідні аналізи передбачені стаціонарними пакетами надання допомоги і мають бути зроблені у закладах. У пакет амбулаторної допомоги входить проведення загальних клінічних та біохімічних лабораторних обстежень, а також лабораторних досліджень з метаболічного скринінгу відповідно до чинного законодавства.

Також безоплатною є лабораторна та інструментальна діагностика і за іншими пакетами медичних послуг. Зокрема, 6 інструментальних досліджень для ранньої діагностики найпоширеніших серед українців онкозахворювань, які є пріоритетними послугами і виділені в окремі пакети. Це - мамографія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія, гастроскопія та колоноскопія.

Перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно, в тому числі лабораторні та інструментальні дослідження, зафіксовано у специфікаціях до кожного з пакетів медичних послуг. Ознайомитися з ними можна на сайті НСЗУ у розділі “Вимоги Програми медичних гарантій 2020”.  Вони діятимуть до квітня. 

З 1 квітня запрацює нова Програма медичних гарантій-2021, яка буде ще більше деталізована, відповідно до потреб пацієнта.  Щоб пройти лабораторні дослідження безоплатно пацієнту потрібне електронне направлення. Це важлива умова, адже завдяки електронному направленню, Національна служба здоров’я знає, якому закладу заплатити за надану пацієнту послугу.

В  електронному направленні за Програмою медичних гарантій не вказується ні заклад, ні лікар, до якого направляють пацієнта. Лише код послуги та інформація про медзаклад і лікаря, який його створив. Місце, де отримати послуги пацієнт обирає самостійно серед медзакладів України, які мають договір з НСЗУ.

З електронним направленням лікаря пацієнт може звернутись по спеціалізовану медичну допомогу до приватної клініки, якщо вона має договір з НСЗУ на відповідний пакет послуг. Наприклад, амбулаторний, якщо йдеться про аналізи.

Звернення пацієнтів без направлення може бути  платними. Оплата за такі послуги має здійснюватися офіційно, через касу закладу за тарифами, які затверджені органом місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я.

Центри, які надають первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ повинні мати лабораторію для проведення обов’язкових лабораторних досліджень, або надавати ці послуги пацієнту безоплатно на умовах договору підряду в інших лабораторіях. Тобто такі заклади самостійно здійснять забір матеріалу та відправлять його на діагностику у лабораторний центр, з яким у них укладено договір. Пацієнт при цьому повинен тільки звернутися до свого сімейного лікаря. Це умова договору з НСЗУ.

Така умова стосується і спеціалізованих медичних закладів. Якщо у закладу немає власної лабораторії, щоб надати комплексну послугу у повному обсязі, заклад може укласти договір із лабораторією-підрядником. Послуги для пацієнта в такому випадку також будуть безоплатні. За них заплатила Національна служба здоров’я України за договором з медичними закладами. 

Nszu.gov.ua