Продукция

З 1 липня НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів

З ІІ-го півріччя цього року бюджет на інсуліни збільшено до понад 1 мільярда гривень на 6 місяців.

З 1 липня цього Національна служба здоров’я адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів. НСЗУ стане єдиним платником за програмою. Інсулін пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з доплатою - за електронним рецептом. Виписати його зможе як ендокринолог, який призначає лікування. Так і сімейний лікар, який зможе виписати пацієнту повторний рецепт. Для цього усім пацієнтам із діабетом необхідно обов’язково укласти декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу.

Зараз фінансування програми відшкодування вартості інсулінів відбувається за субвенцією. Розмір якої є недостатнім для забезпечення 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом. Через це місцеві бюджети змушені дофінансовувати програму. Різна спроможність громад спричиняє ризики неможливості забезпечити пацієнтів препаратами в деяких областях. Це суперечить принципу універсального медичного охоплення - коли кожен може вчасно отримати якісну медичну допомогу та ліки, яких потребує, і не зазнавати при цьому катастрофічних витрат. Так не повинно бути. 

НСЗУ завжди працює в інтересах пацієнта, зокрема і над збільшенням видатків. Вже з другого півріччя цього року бюджет на інсуліни збільшено до понад 1 мільярда гривень на 6 місяців. Цього достатньо, щоб забезпечити всіх пацієнтів гарантованим інсуліном згідно з визначеними категоріями.

У процесі підготовки до реімбурсації НСЗУ разом з МОЗ та експертами напрацювали нормативно-правові акти стосовно моделі ціноутворення та категоризації пацієнтів. Моделі категоризації та ціноутворення пройшли кілька етапів обговорень з експертами-клініцистами, пацієнтською спільнотою та зацікавленими сторонами.  За новою категоризацією, жоден з пацієнтів не залишиться без можливості отримати препарати інсуліну за кошти з державного бюджету. Нові правила дозволяють зробити інсуліни доступними для усіх пацієнтів, яким потрібні ці препарати, та покращують доступ до них протягом кожного дня кожного місяця.

Для пацієнтів з діабетом ІІ типу є можливість отримувати необхідні ліки за Державною програмою реімбурсації. На сьогодні це 48 лікарських засобів. З них - 23 безоплатні, решта - з незначною доплатою. Отримати “Доступні ліки” можна за електронним рецептом сімейного лікаря. Загалом лікарі первинки виписали чотири з половиною мільйони електронних рецептів на ліки для пацієнтів з діабетом ІІ типу за програмою реімбурсації. З них понад півмільйона - у 2021 році.

У разі виникнення ускладнень пацієнт з діабетом отримає всю необхідну йому допомогу у рамках пакетів медичних послуг, передбачених програмою медичних гарантій - екстрену медичну допомогу, обстеження, амбулаторне та стаціонарне лікування, гемодіаліз.

Nszu.gov.ua