Продукция

Учасники ринку обговорили технічні регламенти на косметичну продукцію з представниками МОЗ

16 вересня відбулася зустріч представників робочої групи з технічного регулювання та косметики регуляторного комітету Асоціації з представниками Міністерства охорони здоров’я щодо питань підготовки до імплементації технічного регламенту на косметичну продукцію.

За інформацією Міністерства, на початок наступного року в планах зробити тестування нового програмного забезпечення для роботи реєстру косметичних засобів. Очікується, що повноцінний запуск цього реєстру відбудеться вже в серпні 2022 року.

Додатково, МОЗ планує прийняти зміни до постанови про затвердження тех.регламенту на косметичну продукцію, які запровадять дворічний перехідний період. Зокрема, передбачається, що паралельно з новим методом оцінки відповідності продукції, зокрема, її реєстрації в спеціальному порталі, ще 2 роки можна буде вводити в обіг косметичну продукцію на ринку України за старими правилами. Такі зміни планується імплементувати на початку 2022 року з тим, аби дозволити бізнесу більш плавно підготуватися до нових правил та уникнути можливих складностей з введенням в обіг косметичних засобів в Україні в серпні 2022 року.

Ще з позитивних новин – в планах Міністерства дозволити підписувати звіти іноземним експертам компаній-членів Асоціації, в разі якщо вони матимуть освіту передбачену тех.регламентом на косметичну продукцію. 

Важливо також відмітити, що МОЗ визначив перелік методичних рекомендацій, які в першу чергу необхідно буде прийняти для адекватного застосування в Україні тех.регламенту на косметичну продукцію.

Очевидно, що під час зустрічі бізнес також торкнувся й гострого та болючого питання – щодо санітарно-епідеміологічних висновків, які через кадрові проблеми підписуються з затримками. Відтак, представники Міністерства обіцяли з’ясувати статус наказу про призначення нового складу санітарно-епідеміологічних комісій по різним типам продукції. Бізнес сподівається, що це питання найближчим часом вже буде врегульоване.

Асоціація щиро вдячна представникам Міністерства охорони здоров’я за відкритість до діалогу та конструктивну, плідну співпрацю на важливими для бізнесу питаннями. Ми впевнені, що саме у такій тісній взаємодії над проблемними питаннями і народжується істина – тобто адекватні та зручні рішення, які стануть виграшними для усіх стейкхолдерів процесу.

Eba.com.ua